Podmáslový dortík

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Některé recepty jsou tak předvídatelné… Prostě víte, že když uděláte kakaový dort s tvarohem, bude chutnat jako kakao a tvaroh. Některá jídla se naopak zdají být lehce nepoživatelná, ale když vám pak přistanou na talíři, nestačíte se divit, jak famózní chutě se v nich spojily…

Tenhle dortík je bez lepku a původní verze byla i cukrfree, nicméně já jsem tam přeci jen trošku toho cukru dala – potřela jsem ho tenkou vrstvou famózního meruňkového džemu z dílny mé tchýně :).

Budete potřebovat: 

  • koláčovou nebo dortovou formu o průměru cca 23 cm

    O.K., budu muset přestat jídlo fotit na mobil a vzít na milost klasický foťák :)).

  • 4 vejce (bílky zvlášť), 2 zralé banány, 2 dcl podmáslí nebo kefíru, 3 PL kakaa, hrst mandlí (plátky), kokosovou mouku (na zahuštění, já dala 3 vrchovaté PL), podle chuti sladidlo (používám erythritol a stačily mi 2 PL), 1/2 šlehačky + hořkou čokoládu na polevu (alespoň 70% já dala 90%), marmeládu na pomazání, mandlové plátky nebo jiné ořechy na ozdobu, kokosový olej a kokos na vymazání a vysypání formy

Žloutky vyšleháme s podmáslím (kefírem), přidáme kakao, banány, případně i sladidlo, opět šleháme. Pak pomalu přidáváme kokosovou mouku tak, aby vzniklo středně tekuté těsto.

Do směsi opatrně přimícháme sníh z bílků, těsto nalijeme do formy a uhladíme (já udělala trošku tužší, takže se roztíralo obtížně, ale nebyl to žádný horor :)). Pečeme na 180 stupňů cca 30 minut.

Po vychladnutí potřeme marmeládou (není nutné) a přelijeme polevou ze smetany (přivést k bodu varu, odstavit a rozpustit v ní 1/2 tabulky kvalitní hořké čokolády), ozdobíme ořechy a jíme… a jíme… a jíme… ach bože!

Dortík je všechno, jenom ne suchý :)). Mandle v těstě příjemně křupou, marmeláda dodává jemnou kyselost, poleva je hříšně dobrá. Zkuste, jezte a kousek mi prosímvás nechte!

Sdílet.

O autorovi

Zanechte odpověď